За допомогою такої закваски, ви можете спекти справжнісінький хліб, в якому не буде ні краплі шкідливих розпушувачів, дріжджів та інших сучасних добавок.
Для приготування вам будуть потрібні такі інгредієнти:
- борошно – 300 г;
- вода – 300 мл;
- банка скляна – 1.5 л.
Процес приготування закваски
У перший день беремо по 100 г борошна і води, перемішуємо в банці, накриваємо рушником і залишаємо в теплому місці. За день необхідно перемішати 2 рази. Маса в банці повинна бути густою.
У другий день досипаємо ще по 100 г борошна і води, вимішуємо і отримуємо масу, з густотою, як сметана. Накриваємо рушником і ставимо в тепле місце. За день кілька разів перемішуємо. На цьому етапі повинні з’явитися бульбашки.
У третій день ваша закваска вже повинна збільшитися і стати пінною. Доливаємо 100 г води і 100 г борошна, перемішати і знову поставити в тепле місце, накривши.
Тепер будьте уважні: ловимо момент, коли маса стане сильно пінною, збільшить об’єм в 2 рази і буде пахнути як квас – ділимо на 2 частини і з однієї випікаємо хліб. Процес сквашування може займати від 1 до 6 днів, тому стежте за закваскою.
Другу частину закваски перекладаємо в пластикове відерце або ємність з кришкою, в якій потрібно зробити дірочки, щоб маса дихала і ставимо її в холодильник. Її можна зберігати довго, тільки потрібно «підгодовувати 1 раз в тиждень, додаючи по 3 – 4 ст.л борошна і води. Як захочете хліб спекти, виймаємо, підгодовуємо борошном і водою, поділити на 2 частини і одну відправляємо в холодильник, другу залишаємо в теплі на 4 – 6 години і печемо з нею хліб. Можна вранці «підгодувати», а ввечері вже пекти хліб.
Хліб із закваскою:
- закваска – 6-7 ложок;
- борошно – 600-700 г;
- олія рослинна – 2 ст.л;
- сіль – 2 ч.л;
- цукор – 2 ст.л;
- вода – 250 мл.
Вимішуємо тісто з усіх інгредієнтів і випікаємо хліб.