Незрівнянна грузинська аджика: цей рецепт варто спробувати

Рецепти заготовок на зиму

Грузинська аджика – неймовірно смачний і пікантний, з великою кількістю ароматних трав і спецій, соус. Існує безліч варіантів рецепту грузинської аджики, всі вони цікаві по-своєму. Пропоную один з них, дуже рекомендую приготувати.

Всім, хто любить грузинську кухню з її пряними приправами, аджика обов’язково сподобається!

Необхідні інгредієнти на 3 банки по 0,5 л:

  • перець ратунда – 3 кг (це червоний болгарський перець, ратунда називають на Закарпатті);
  • перець гострий – 100 г;
  • помідори – 1 кг;
  • часник – 200 г;
  • петрушка – 1,5 пучка;
  • кріп – 1,5 пучка;
  • базилік фіолетовий – ½ пучка (тільки листя);
  • кінза – 1,5 пучка;
  • хмелі-сунелі – 15 г;
  • коріандр мелений – 7,5 г;
  • перець духмяний – 5 шт .;
  • перець горошок – ½ ч.л .;
  • гвоздика – 3 шт .;
  • лист лавра – 3 шт .;
  • оцет столовий 9% – 75 мл;
  • сіль за смаком.

Незрівнянна грузинська аджика: покроковий рецепт приготування

Підготуємо помідори. Опустивши помідорчики на 1 хвилину спочатку в кип’яток, а потім в холодну воду, знімаємо з них шкірку. Потім пропускаємо вже очищені помідори через м’ясорубку.

Беремо солодкий перець сорту «Ратунда» (якщо немає ратунди, можна замінити червоним м’ясистим болгарським перцем з товстими стінками). Очистивши перець від насіння, подрібнюємо його в м’ясорубці з середньою насадкою або нарізаємо ножем дуже дрібними кубиками. Також подрібнюємо (без насіння) гострий перець.

За рецептом гострого перцю потрібно взяти 100 г. При такій кількості пекучого перцю аджика виходить досить гострою. Скільки додати гострого перцю – вирішуйте самі. Можливо, вам досить буде додати 1 перчик або 1/2 стручка. Додаємо перець в змелену помідорну масу.

Очистивши від лушпиння зубчики часнику, подрібнюємо їх таким методом, яким вам зручно. Часник можна натерти на дрібній тертці або перемолоти на м’ясорубці. Подрібнений часник поки відставляємо в сторону.

Вимиваємо петрушку, кінзу, кріп і базилік. Відрізаємо з гілочок зелені стебла. Так як стебла базиліку жорсткі, то вони нам не потрібні, ми їх викидаємо. А ось стебла кінзи, петрушки і кропом дрібно нарізаємо.

Висипаємо нарізані стебла зелені в каструлю з томатною масою і перцем. Змішавши, ставимо на вогонь.

Проварюємо масу при постійному перемішуванні на повільному вогні 40 хв. Потім відставляємо з плити каструлю з провареною масою на 30 хв.
Через півгодини додаємо в каструльку подрібнений часник і нарізані листя базиліка, кінзи, петрушки і кропу. Проварюємо аджику ще 30 хв.
Тепер додаємо в аджику спеції за рецептом і варимо її разом з прянощами 10 хв. Потім вливаємо оцет, варимо ще 5 хв.

Розкладаємо аджику по стерилізованих банках, герметично закатуємо раніше прокип’яченими кришками. Тепер, перевернувши банки догори дном, вкутуємо пледом на ніч. Готово!

Оцініть рецепт
Поділіться з друзями
Додати коментар