Хрускіт рум’яної скоринки, ситний аромат тіста і м’який здобний смак – ось що робить свіжоспечений хліб таким привабливим.
Багатьох відлякує приготування закваски для випічки, відсутність хлібопічки або навіть просто духовки. Ніщо з цього не знадобиться, якщо у вас є рецепт хліба на сковороді. Швидкий заміс тіста, півгодини на його підняття і жарка на повільному вогні під кришкою – ось і вся технологія. Хтось називає такий домашній хліб дачним, оскільки його можна приготувати практично в польових умовах, маючи під рукою лише необхідні інгредієнти і товстостінну сковороду. Вийде в кращих традиціях хлібопечення!
Інгредієнти
- Пшеничне борошно – 500 г
- Вода – 360 мл
- Сухі дріжджі – 5 г
- Цукор – 1 ст. л.
- Сіль – 1 ч. л.
- Вершкове масло за смаком
Як приготувати м’який хліб на сковороді
Нагрійте воду до температури трохи вище кімнатної. Розведіть в ній цукор, сіль і дріжджі. Потім частинами додайте борошно, уникаючи утворення грудочок. Замісити не дуже щільне тісто.
Змастіть товстостінну високу сковороду розм’якшеним вершковим маслом. Перекладіть в неї тісто, накрийте тканиною і дайте постояти протягом 40 хвилин.
Накрийте сковороду кришкою і смажте хліб на повільному вогні 30 хвилин. Переверніть його і смажте ще 30, але вже без кришки. Ароматна буханець свіжого домашнього хліба готова!
Дуже важливо правильно вибрати посуд: сковорода повинна бути з високими бортами, бажано чавунна (вона краще розподіляє тепло). Такий спосіб приготування хліба використовують марокканці, їх традиційний рецепт відрізняється лише обов’язковим додаванням семоліни.