Шоколадно-медовий торт із чорносливом

Медовий торт

Тонкі медово-шоколадні коржі, сметанний крем, чорнослив та шоколадна глазур – що ще потрібно для смачного домашнього тортика?

Інгредієнти:

Для коржів

  • 400 г борошна
  • 1 яйце
  • 3 ст. ложки какао-порошку
  • 6 ст. ложок молока
  • 4 ст. ложки цукру
  • 2 ст. ложки меду
  • 50 г вершкового масла
  • 1,5 ч. ложки соди
  • 1 ч. ложка розпушувача для тіста
  • 3-4 ст. ложки вершків 10%

Для крему

  • 500 г сметани жирністю 30% та вище
  • 1 склянка цукру
  • 200 г чорносливу

Для глазурі

  • 2 ст. ложки какао-порошку
  • 4 ст. ложки цукру
  • 6 ст. ложок води
  • 2 ч. ложки вершкового масла

Приготування шоколадно-медового торта з чорносливом

Для тіста какао-порошок, цукор, мед, молоко та вершкове масло складіть у миску і поставте на водяну баню. Організовуйте водяну баню таким чином, щоб, по-перше, миска з інгредієнтами тіста повністю закривала каструлю з кип’ятком і, по-друге, кипляча вода не торкалася дна і стінок миски.

Прогрівайте суміш до повної однорідності. Додати соду. Мед, який входить до складу суміші, буде взаємодіяти з содою, розпочнеться процес гасіння соди та піноутворення.

Періодично помішуючи, прогрівайте суміш після додавання соди ще 5-7 хвилин до припинення процесу утворення піни, зніміть миску з водяної лазні і дайте охолонути до теплого.

Додайте яйце, перемішайте. Поступово додаючи борошно (першу порцію борошна змішайте з розпушувачем), замісіть тісто нелипке.

Розділіть тісто на 6-8 частин і розкачайте до потрібного розміру. Я ділила на 8 частин і розкачувала з таким розрахунком, щоб після випічки можна було вирізати коло діаметром 24 см. В результаті тісто довелося розкачувати досить тонко, практично до товщини 1-2 мм. Для зручності я розкачувала тісто прямо на папері для випікання.

Випікайте в розігрітій до 180 градусів духовці протягом 8-9 хвилин. Тісто після випічки помітно збільшиться в об’ємі та стане приємного світло-шоколадного кольору. Відразу після випічки, поки тісто гаряче і м’яке, виріжте потрібний за формою і розміром корж.

Обрізки складіть, вони нам знадобляться. А корж змастіть нежирними вершками, щоб він зберіг свою м’якість після остигання.

Таким же чином розкачайте і випікайте решту коржів. Для крему збийте сметану з цукром, змеленим у пудру, до консистенції стійкого крему.

Розподіліть крем по кількістю коржів (один корж залиште без крему), залишивши небагато крему для промазування бічної поверхні торта. Розпарений чорнослив дрібно наріжте, залишивши трохи ягід для прикраси. Зберіть торт, промазуючи коржі кремом та посипаючи нарізаним чорносливом.

Верх торта не промазуйте. Залишеним кремом змастіть боки торта. Поставте зібраний торт на 10–15 хвилин в холодильник.

Для глазурі змішайте какао-порошок, цукор та гарячу воду. Поставте каструльку на вогонь і при акуратному поступовому нагріванні (і при помішуванні) доведіть суміш до однорідності, а потім і до загустіння. Зазвичай, достатньо довести до кипіння і поварити 1-2 хвилини.

Додайте вершкове масло, розмішайте і глазур готова. Поступово нанесіть глазур на верх торта.

Зручно наносити глазур у 2 етапи. Спочатку нанесіть тонкий шар глазурі і поставте торт хвилин на 5-7 холодильник, щоб верхній шар глазурі злегка схопився. Перед другим нанесенням розігрійте залишки глазурі, додавши, якщо глазур стала густуватою, трохи гарячої води і рівномірно розподіліть по верху торта.

Обрізки тіста складіть на деко і підсушіть в духовці ще хвилин 5-7, щоб вони стали більш крихкими, складіть в пакет і за допомогою качалки розімніть у крихту. Просипте приготованою крихтою бока торта.

Прикрасьте верх торта цілими ягодами чорносливу. Обов’язково дайте торту години 3–4, а то й більше просочитися.

Оцініть рецепт
Поділіться з друзями
Додати коментар