Млинці на молоці з содою: тоненькі, м’які і рум’яні

Млинці

Млинці на молоці всім гарні: ніжні, м’які, смачні, з апетитним рум’янцем. Можна спекти їх тонкими, а можна зробити тісто густіше і млинці будуть пишні, товсті. Але ось дірочок в них не буде, мереживними вони виходять тільки якщо в тісто додати соду, а щоб не відчувався її специфічний присмак, спочатку потрібно погасити оцтом або соком лимона.

Млинці на молоці з содою будуть тоненькими, рум’яними, всі в дірочку. Їх легко згорнути трубочкою, конвертом або начинити густою начинкою: тушкованими яблуками, печінковим паштетом, нарізаними яйцями, сиром з родзинками. У будь-якому варіанті вийде дуже і дуже смачно.

Необхідні продукти:

  • Молоко – 300 мл.
  • Борошно – 5 ст. л. з невеликою гіркою.
  • Яйце – 1 шт.
  • Олія соняшникова – 2 ст. л. + змастити сковорідку.
  • Цукор – 1 – 2 ст. л. (за смаком).
  • Сіль – 1 дрібка.
  • Сода – 0,5 ч. л.
  • Оцет – 0,5 ч. л.

Як приготувати млинці на молоці з содою

1. Молоко заздалегідь дістаємо з холодильника або злегка нагріваємо до приємного тепла. Виливаємо в миску, додаємо яйце, всипаємо сіль і цукор. Якщо млинці робимо помірно солодкими, досить однієї ложки цукру. Для солодкуватих в тісто кладемо дві ложки цукру.

2. Віночком з’єднуємо всі продукти до однорідної маси. Всипаємо просіяне борошно, додаючи невеликими порціями, щоб можна було контролювати густоту тіста.

3. Після кожної доданої порції борошна перемішуємо тісто віночком, розминаючи грудочки. Доводимо до гладкої консистенції, густота повинна бути такою, щоб тісто виливалося з ополоника тонко безупинною цівкою. Додаємо  олію і ще рез перемішуємо. Відставляємо на 15 хвилин.

4. Соду висипаємо в піалку, заливаємо оцтом і швидко перемішуємо. Як тільки піна осяде – сода погасилася.

5. Виливаємо гашену соду в млинцеве тісто, розмішуємо і даємо постояти ще хвилин п’ять.

6. Змазавши сковорідку тонким шаром олії, наливаємо тісто і швидко прокручуємо сковорідку в різні боки. Смажимо млинець на середньому вогні приблизно хвилину.

Млинці на молоці з содою: тоненькі, м'які і рум'яні

7. Підчепивши лопаткою, перевертаємо, підрум’янюємо іншу сторону з півхвилини. Кладемо на тарілку, накриваємо і наливаємо в сковорідку тісто для наступного млинця.

Млинці на молоці з содою: тоненькі, м'які і рум'яні

Готові млинці виходять м’якими, ніжними, з красивим рівномірним рум’янцем. Подаємо з будь-якими добавками або просто з молоком, гарячим какао.

Оцініть рецепт
Поділіться з друзями
Додати коментар