Зелений борщ з щавлем і кропивою

Зелений борщ з щавлем і кропивою - відмінний рецепт Борщ

Дану страву я готую раз або два на рік, коли навесні з’являються перші паростки кропиви. Традиція їздити на пікніки за місто і замість букета пролісків привозити пакетик кропиви з’явилася ще в підлітковому віці. Готувати зелений борщ зі свіжою кропивою і щавлем навчила мене мама моєї подруги. З тих пір для нас зелений борщ означає остаточний і безповоротний прихід весни.

В якості зеленої складової такого літнього борщу може виступати будь-яка їстівна зелень – кропива, лобода, бадилля буряка, редису, моркви. Замість курки для бульйону можна використовувати свинячі реберця, виходить дуже-дуже смачно, а бульйон буде більш наваристим і поживним.

Необхідні інгредієнти

  • Вода – 2,5 л
  • Курячі стегна – 4 шт. (700-750 г)
  • Цибуля – 1 шт.
  • Морква – 1 шт. (70 г)
  • Щавель – 200 г
  • Кропива – 60 г (можна замінити на будь-яку іншу зелень за бажанням)
  • Картопля – 500 г
  • Лавровий лист – 1 шт.
  • Часник – 3 зубчики
  • Чорний перець горошком – за смаком
  • Сіль за смаком
  • Рослинна олія – 1 ст. л.

Як приготувати зелений борщ з щавлем і кропивою

Для бульйону курку (або свинячі ребра) залити холодною водою, додати часник, цибулину, чорний перець горошком. Варити до закипання, знімати піну при появі. Варити бульйон 30-40 хвилин від моменту закипання.

Моркву нарізати соломкою, обсмажити на 1 ст. л. рослинної олії.

Картоплю нарізати кубиком. Залити холодною водою, щоб не потемніла, поки вариться бульйон.

Щавель і кропиву дрібно нарізати. Щоб кропива НЕ жалілася, одягнути рукавички або обдати її кип’ятком.

Готове м’ясо дістати з бульйону, дістати також цибулю, часник і перець. М’ясо звільнити від кістки, нарізати на порційні шматки.

Картоплю і м’ясо відправити в бульйон. Варити до м’якості картоплі.

Відправити в борщ піджарку з моркви і лавровий лист. Варити 5-10 хвилин.

Додати зелень, проварити 1 хвилину, вимкнути і дати зеленому борщу настоятися 30 хвилин перед подачею.

Подавати з нарізаним відвареним яйцем, можна додати сметану. Зелений борщ повинен бути злегка кислуватим, якщо щавель молодий і не дуже кислий, то за бажанням можна додати трохи лимонного соку.

Оцініть рецепт
Поділіться з друзями
Додати коментар