Цей торт дуже схожий на відомий «Монастирська хатка», але начинка тут яблучна.
Для приготування вам будуть потрібні такі інгредієнти:
- масло вершкове – 250 г;
- сметана жирна – 900 г;
- борошно – 450 г;
- вода – 100 мл;
- сіль за смаком;
- цукор – 325 г;
- яблука – 1.3 кг;
- розпушувач – 1.5 ч.л;
- цедра лимона – 1.5 ч.л;
- манна крупа – 2-3 ст.л;
- ванільний цукор – 10 г;
- горіхи волоські – за смаком.
Яблука очищаємо від шкірки і серцевини, ріжемо невеликими шматочками.
Змішуємо яблучні шматочки з водою і цукром 3 ст.л, ставимо на невеликий вогонь і варимо до м’якості. Всипаємо манну крупу для густоти і варимо ще 1 хвилину, всипаємо цедру лимона. Охолоджуємо.
Борошно просіваємо і змішуємо з дрібкою солі, розпушувачем. Натираємо на борошно охолоджене вершкове масло і перетираємо масу в крихту. Домішуємо сметану і вимішуємо м’яке тісто. Скачуємо колобок, накриваємо плівкою і ставимо на 1 годину в холодильник.
Ділимо тісто на 15 шматочків і кожен розгортаємо в пласт, приблизно 40 на 10 см.
На край пласта викладаємо яблучну начинку і звертаємо трубочку, защипуємо краї.
Деко застеляємо пергаментом і викладаємо трубочки.
Духовку розігріваємо до 180 градусів і випікаємо до рум’яності.
Сметану (700 г) змішуємо з цукром і ванільним цукром, збиваємо поки цукор не розчиниться.
Формуємо торт: кладемо 5 трубочок, крем, потім 4 трубочки і крем, 3 і крем, 2 і крем і 1 і крем. Змащуємо торт з усіх боків кремом і ставимо на 4 години в холодильник. Посипаємо подрібненими горіхами.