Сметанне желе з ягідним пюре – дуже красивий, смачний і корисний десерт. Сметанне желе сподобається як дорослим, так і дітям.
Із вказаної кількості інгредієнтів вийде 4 порції желе по 210 грам. Активне час приготування – 10 хвилин, на застигання буде потрібно не менше 2 годин в залежності від форми. Ягідне желе, вилите в більшу форму, буде застигати не менше 6 годин.
Інгредієнти:
- Сметана – 400 г.
- Молоко – 300 мл.
- Желатин – 15 + 5 г.
- Цукор – 50 г.
- Ягідне пюре – 100 г.
- Вода – 30 мл.
Як приготувати ягідне желе:
1. Желатин беріть без добавок. Ягідне пюре можна взяти заморожене. Якщо є свіжі або заморожені ягоди, перебийте їх блендером, а потім процідіть через дрібне сито. Для желе можна використовувати будь-які ягоди, хоч лісові, хоч садові. Якщо вони занадто кислі, можете збільшити кількість цукру.
Сметану вибирайте якісну, без замінників молочного жиру. Ідеальна жирність для желе – 20%. Можна взяти і 15%, але в такій сметані менше сироватки і вона рідка.
2. Залийте 15 грам желатину молоком і залиште хвилин на 20, щоб він набряк.
3. Поставте набряклий желатин в каструльку більшого розміру, щоб вийшла водяна баня. На водяній бані підігрійте, постійно помішуючи, щоб всі крупинки розійшлися. Можете процідити через сито, щоб не залишилося твердих частинок. Додайте сметану.
Якщо у вас є мікрохвильовка, для повного розчинення желатину досить 40 секунд на максимальній потужності.
4. Всипте цукор і добре перемішайте. Можна використовувати цукрову пудру, вона швидше розчиниться.
5. У чисті сухі склянки налийте желе так, щоб воно заповнило дві третини обсягу. Поставте в холодильник на півгодини. Сметану з желатином, що залишилася в холодильник не ставте, вона знадобиться пізніше.
Якщо хочете зробити десерт більш оригінальним, можете залити желе в зафіксовані в нахиленому стані склянки.
6. А поки замочіть останні 5 грам желатину в 30 мл води. Коли розбухне, підігрійте на водяній бані, або в мікрохвильовці. Додайте в ягідне пюре, добре розмішайте. Це необхідно для того, щоб і пюре вийшло желейним. Дістаньте желе з холодильника. Воно прихопилося але не застигло повністю, будьте обережні, щоб шари не перемішалися. Налийте ягідне пюре.
7. Залийте залишками сметанного желе. Вийдуть гарні розводи.
8. Поставте в холодильник до повного охолодження. До столу подавайте охолодженим. Довго при кімнатній температурі желе зберігати не можна. Смачного!