Скільки кухарів, стільки і рецептів бісквіта. Знайомтеся: бісквіт Савойський

Бісквітний торт

Сьогодні у нас ще один цікавий рецепт бісквіта, який не старіє, не дивлячись на свій вельми похилий вік, і який у французьких кондитерських передається з покоління в покоління.

Савойський бісквіт (Biscuit de Savoie) з’явився на світ в XIV столітті. Історія кулінарії говорить, що, готуючись прийняти у себе в замку Шамбері французького монарха Карла IV Люксембурзького, граф Амедіа VI Савойський попросив придворного кухаря скласти легкий, як пір’їнка торт. П’єр Йенн записав тоді в щоденнику, що йому дуже швидко прийшла в голову ідея збивати яєчні жовтки і цукор досить довго, щоб вони зблідли. Потім він додав в тісто борошно, і, нарешті, збиті в жорстку піну білки.

Савойський бісквіт чудово поєднується з чаєм, кавою, гарячим шоколадом. Він добрий як в холодному вигляді, так і в теплом. Ви можете просочити його сиропом або залишити в натуральному вигляді. Пишний бісквіт можна розрізати на коржі і перешарувати ягідним конфітюром або вершковим кремом. Але у Франції традиційно його просто нарізають на скибочки і подають на десерт, посипавши цукровою пудрою.

Рецепт савойского бісквіта

  • 8 яєць
  • 250 г цукру
  • 125 г борошна
  • 60 г кукурудзяного крохмалю

Як зробити тісто для бісквіта

Відокремте білки від жовтків будь-яким зручним для вас методом.

Засипте цукром яєчні жовтки і збивайте суміш віночком (або міксером з насадкою віночок) до тих пір: поки вона не посвітлішає.

Просійте борошно разом з кукурудзяним крохмалем. Засипте суміш в жовткову масу і все разом як слід перемішайте.

В окремому посуді збийте яєчні білки в жорстку піну.

Додайте в тісто 1/4 збитих яєчних білків і перемішайте, щоб тісто стало легше і його було б простіше змішати з рештою білками.

Це полегшене тісто на жовтках влийте в решту збитих білків. Все акуратно перемішайте лопаткою. Технологія проста – перемішайте тісто лопаткою знизу вгору і одночасно повертайте миску з тістом по колу на чверть обороти.

Змішуйте тільки до тих пір, поки тісто не стане однорідним. Занадто довго не вимішуйте, щоб не дати білковій піні втратити повітря, накопичене бульбашками в процесі вбивання.

Як спекти Biscuit de Savoie

Розігрійте духовку до t = 180 ° C.

Змастіть маслом і посипте борошном роз’ємну круглу форму для випічки d = 28 см. Викладіть в неї бісквітне тісто так, щоб воно заповнило форму для приблизно наполовину.

Випікайте Савойський бісквіт в духовці протягом 20-25 хвилин.

Готовність перевірте ножем або дерев’яною шпажкою. Вставлені в центр бісквіта, вони повинні вийти абсолютно сухим.

Дістаньте бісквіт з духовки, дайте йому охолонути, а потім виймайте з форми і можете накривати стіл до чаю. Смачного!

Оцініть рецепт
Поділіться з друзями
Додати коментар