Домашня Великодня паска, так готувала бабуся

Страви на Великдень (Паску)

Дуже добрий рецепт, перевірений. У нашій родині дуже люблять цю паску, вона завжди получається смачна і повітряна.

Необхідні продукти:

Опара:

  • Молоко – 1 л
  • Дріжджі – 100 г свіжих або 35 г сухих
  • Борошно – 700 г
  • Жменя цукру

В тісто:

  • Яйця – 5 шт.
  • Цукор – 4 склянки
  • Ваніль за бажанням
  • Ізюм – 500 г
  • Маргарин – 250 г
  • Сметана – 500 г
  • Борошно – 2 кг.

Помазка:

  • Білок – 3 шт.
  • Цукор – 200 г
  • Присипка

Як приготувати паску

Дуже важливо, щоб молоко було ледве теплим (не гарячим) і якісні дріжджі! Ізюм і можна трохи цукатів, запарити кип’ятком. Багато горіхів не кладіть – вони сильніше саджають тісто.

У молоці розчинити цукор. По ложці додавати молоко в розкришені дріжджі, перемішати дерев’яною ложкою до розчинення, перелити в залишок молока, всипати борошна до консистенції трохи густіше, ніж на оладки. Залишити підходити в великій підігрітій ємності в тишині до збільшення в два рази. Перемішати дерев’яною ложкою і дати підійти ще раз, знову перемішати.

Доклад: збити в густу піну 5 яєць. Продовжити збивати, поступово всипаючи цукор. Влити не гарячим розтоплений маргарин, додати 15-20% сметану, перемішати до однорідності і відправити в опару, всипати родзинки, перемішати в одному напрямку.

Всипати борошно: чим більше – тим крутіше буде тісто і сухіша паска. Я кладу менше 2 кг, тому що люблю вологу паску.

Влити олію і перемішати в одну сторону дерев’яною ложкою, можна рукою, залишити на 5 хвилин.

Форми вистелити папером для випічки (вище краю). Розігріти духовку до 200 С.

Тісто перемішати і розкласти до половини форм або трохи більше, якщо хочете круглу високу “шапку”. Відправити в духовку на 40-50 хв., виставивши 140-150 С. Готовність перевіряйте дерев’яною шпажкою. Залишити паски в пергаменті, щоб не черствіли.

Помадка: білки яєць збити в дуже густу піну, в кілька прийомів всипати цукор і збивати 10 хв. до його розчинення.

Помадку нанести на повністю холодні паски, прикрасити посипкою. Смачного!

Оцініть рецепт
Поділіться з друзями
Додати коментар

  1. Людмила

    Спасибо!

    Відповіcти