Аґрус з лимоном і апельсином на зиму. Джем, який не треба варити

Варення

Цього року урожай аґрусу радує. Тому можна використовувати масу перевірених і нових рецептів. Крім звичайного варення і джему з аґрусу, я обов’язково роблю кілька баночок “живого” джему, в якому зберігається максимальна кількість вітамінів і корисних мікроелементів. Його не потрібно варити, а додатковий аромат солодкій масі надають цитруси. Вони ж є додатковим джерелом вітаміну С.

Складові:

  • Аґрус – 1 кг
  • Цукор – 1 кг
  • Апельсин – 2 шт
  • Лимон – 1 шт

Тут можна обмежитися і меншою кількістю цитрусів. Наприклад, не використовувати лимон. Але мені подобається кислуватий джем, тому я беру інгредієнти саме в такій кількості. Набір цитрусів можна урізноманітнити і грейпфрутом. Але це вже на любителя.

Отже, для початку потрібно перебрати аґрус і видалити з нього всі хвостики. Кожну ягоду ретельно промиваємо і замочуємо все на кілька хвилин в кип’ятку. Це важливо, адже джем не буде проходити теплову обробку, тому аґрус повинен бути дуже чистим.

Апельсини і лимони потрібно почистити і порізати на шматочки. Якщо використовувати шкірку, джем буде гірчити.

Кидаємо ягоди і цитрусові в глибоку емальовану миску і подрібнюємо все блендером. Додаємо цукор і ще раз використовуємо блендер, щоб цукровий пісок швидше розчинився.

Готуємо стерилізовані банки. Вони повинні бути промиті з содою і висушені в духовці або в мікрохвильовій печі. Розкладаємо джем по банках і закриваємо чистими кришками.

Зберігати все потрібно в холодильнику. Також можна заморожувати джем в пластикових пляшках або контейнерах. Це дозволить значно збільшити термін зберігання.

Оцініть рецепт
Поділіться з друзями
Додати коментар