Таке тісто відмінно підходить до самих різних страв, начинкам.
Для приготування вам будуть потрібні такі інгредієнти:
- борошно – 900-1000 г;
- вода – 500 мл;
- сіль – 1 ч.л;
- цукор – 1 ст.л;
- дріжджі живі – 30 г ( або сухі – 10 г).
Для опари змішуємо дріжджі з цукром, перетираємо масу виделкою і заливаємо теплою водою.
Борошно просіваємо і всипаємо в опару 100 г, вимішуємо, накриваємо рушником і залишаємо в теплому місці на 15 хвилин.
Вливаємо в опару, що підійшла рослинну олію і солимо масу, перемішуємо.
Тепер порційно додаємо борошно і вимішуємо тісто. Борошно все відразу не домішуйте, дивіться за станом тіста – не переборщіть. Цілком можливо, що може знадобитися і трохи більше борошна. Тісто має бути м’яким і еластичним, не липким.
Змащуємо ємність рослинною олією і кладемо тісто, накриваємо плівкою і залишаємо в теплому місці на 40 – 50 хвилин.
Обминаємо тісто і викладаємо на посипаний борошном стіл.
Все, ви можете тепер формувати булочки, робити пиріжки з начинкою або пироги, пампушки з часником або кунжутом і т.д.
Тісто довго буде свіжим і м’яким, тому ви можете готувати про запас будь-яку здобу.