Назвіть хоча б одну господиню, яка не мріяла б про універсальне тісто, яке підходить для будь-якої випічки? Ось і я не знаю таких! Воно настільки універсальне, що в нього ви можете додавати солодкі або солоні начинки. Можете скачувати, скручувати і випікати його в різних формах, що дозволяє вам успішно експериментувати з усіма видами різних хлібобулочних виробів на основі хліба.
Універсальне тісто також дуже добре замерзає. Ви завжди можете приготувати його заздалегідь, а потім легко приготувати свіжу закуску або вечерю в одну мить. Коли воно вам знадобиться, дістаньте його з морозилки, дайте йому відтанути, а потім використовуйте так само, як ви використовували б свіже тісто.
Інгредієнти, які нам знадобляться:
Опара:
- Цукор – 10 гр
- Дріжджі – 5 гр
- Тепла вода – 100 мл
Тісто:
- Борошно – 600 гр
- Сіль – 1 ч.л.
- Молоко (тепле) – 200 мл
- Маргарин (розтоплений) – 100 гр
- Соняшникова олія – 1 ч.л.
Готуємо універсальне тісто:
1. Беремо порожню ємність, і сипем туди цукор, дріжджі, наливаємо теплу воду, перемішуємо і залишаємо на 5 хвилин. Бажано чимось накрити.
2. На поверхні опари мають з’явитися бульбашки.
3. Тепер беремо ємність побільше, сипем туди борошно і сіль, трохи розмішуємо.
4. Потім виливаємо туди приготовану раніше опару, доливаємо молоко. Попередньо його потрібно нагріти.
5. Після цього потрібно розтопити маргарин і також додати в нашу суміш.
6. Дуже добре перемішуємо, поки тісто не буде гладким і не буде прилипати до рук.
7. Додаємо олію і обмазуємо зверху. Накриваємо харчовою плівкою і тримаємо в теплі 1 годину.
8. Після того як тісто збільшується в об’ємі в два рази, починаємо формувати пиріжки або пироги.
Ось і готове наше чудове тісто! Воно ідеально підходить для приготування різноманітних борошняних виробів: хліба, піци, пирогів, булочок, тістечок, печива, слойок і так далі.