Домашня випічка завжди смачна і приносить справжнє задоволення. Навіть настрій піднімається, а на душі стає тепліше і радісніше.
Найголовніше в будь-якій випічці – це тісто. Продукти потрібно брати свіжі і якісні. Традиційно приготування гарного здобного тіста на дріжджах займає час, треба робити опару, чекати, вимішувати, ще чекати, ставити в тепло та ін.
Цей рецепт здобного тіста швидкий, незважаючи на те що робиться воно на дріжджах. Просто використовуються сухі дріжджі, а як все робити, я розповім в цій замітці.
Найголовніше, що тісто не тільки швидко робиться, його і використовувати можна відразу, а якщо готувати будете пізніше, той просто завертаєте в пакет і забираєте в холодильник. З нього можна випікати булочки чи пиріжки як в духовці, так і смажити на сковорідці.
Що потрібно для здобного тіста?
- Білої пшеничної муки вищого сорту – 4 стакана і 3 ст.л;
- Бутильованої води – 330-350 мл;
- Цукровий пісок – 2 ст.л;
- Солі – 2/3 ч.л;
- Сухих (швидких) дріжджів – 2/3 ст.л;
- Соняшникова олія (світла, без запаху) – 80-100 мл.
Як робиться тісто
Воду потрібно злегка підігріти і налити в широку глибоку миску. Засипати всі сухі інгредієнти і три ложки борошна. Гарненько все перемішати, щоб розчинився цукор, сіль і дріжджі. Залишити постояти хвилин п’ятнадцять, на поверхні з’явиться пухирчаста дріжджова пінка. Це опара для тіста.
В цей час, поки “доходить” опара, треба просіяти борошно (робити це обов’язково).
Через 15 хвилин в неї наливається олію і поступово всипається решту муки. Розмішується вона спочатку ложкою, коли маса стане густішою, тоді вже тісто замішується руками, поки не перестане липнути до рук. Коли вся мука всипана, кулю з тіста викласти на злегка посипану борошном поверхню і гарненько пром’яти.
Тісто готове. Можна робити випічку або смажити смачні пироги і пампушки. Якщо безпосереднє приготування заплановано на завтра, тоді щільно обернути в харчову плівку або укласти в пакет. Зберігати в холодильнику. Коли дістанете, потрібно дати йому “відігрітися” хвилин 45-60, щоб воно стало кімнатної температури.
Готуйте і у вас все вийде!