З тих пір, як я одного разу почастувала батьків чоловіка рибними котлетами, рідко коли їх візит без них обходиться. Вони часто мене просять приготувати. Кажуть: “Їдемо на твої фірмові”. А котлетки у мене і правда дуже смачні і не зовсім звичайні.
Необхідні продукти на 8 шт.:
Котлети:
- Філе тріски – 600 гр (без води)
- Ріпчаста цибуля – 1 шт.
- Хліб – 3 шматочки (без кірочок)
- Часник – 3 зубчики
- Яйця – 2 шт.
- Петрушка – 3 гілочки
- Кінза – 3 гілочки
- Зіра – 1 ч.л.
- Сіль і перець – за смаком
Соус:
- Різані помідори – 400 гр
- Ріпчаста цибуля – 1 шт.
- Часник – 3 зубчики
- Яблучний оцет – 2 ст.л.
- Вода – 150 мл
- Зіра – 1/2 ч.л.
- Коріандр – 1/2 ч.л.
- Солодка паприка – 2 ч.л.
- Гостра паприка – 1/4 ч.л.
- Цукор – 1 ст.л.
- Сіль за смаком
Додатково:
Соняшникова олія для смаження
Як приготувати рибні котлети в соусі
Прокручую через м’ясорубку і обов’язково окремо один від одного білий хліб (скоринки з нього видаляю і сам хліб не замочую), рибу (тут у мене тріска, але можна брати будь-яку на свій смак) і ріпчасту цибулю. Це важливо зробити саме так, як в рецепті. Все складаю в глибоку миску.
Додаю зелень, часник і яйця. Часник і зелень дуже важливо подрібнити саме ножем. Із зелені беру петрушку і кінзу (можна щось одне). Я люблю таке поєднання, але це справа смаку.
Солю, перчу і додаю свою улюблену зіру (можна взяти кмин, якщо більше подобається). Все перемішую спочатку ложкою, а потім вимішую руками не менше 5 хвилин. Це теж дуже важливо.
Формую з отриманого фаршу котлети і обов’язково прибираю в холодильник на 40 хвилин.
Поки котлети в холодильнику доходять до потрібного стану, я готую соус. Можна це робити в глибокої сковорідці. Я використовую ось такий казан з антипригарним покриттям, в якому можна і смажити, і варити, і тушкувати що завгодно. Це дуже зручно і підходить він для електричної плити відмінно. Нагріваю трохи соняшникової олії і всипаю у неї спеції: зіру, коріандр, солодку і гостру паприку. Прогріваю все це 30 секунд на середньому вогні, помішуючи.
Коли спеції віддали свій аромат олії відразу засипаю в неї дрібно нарізану цибулю і обсмажую на невеликому вогні до прозорості, постійно помішуючи. Потім вливаю трохи яблучного оцту і води (їх кількість є в інгредієнтах соусу), перемішую і проварюю 2 хвилини.
Після цього додаю різані помідори з банки (можна і просто свіжі помідори), часник, цукор і сіль. Перемішую і тримаю на слабкому вогні без кришки 15 хвилин до легкого загустіння.
Тепер швиденько обсмажую на олії вже охолоджені і настояні котлети до напівготовності і тонкої рум’яної скоринки. Скоринка повинна обов’язково “схопитися”, щоб котлети тримали форму при подальшій обробці.
Переливаю готовий соус в сковорідку і викладаю в нього котлети. Вони будуть занурені в соус не повністю.
Накриваю кришкою і тушу 15-20 хвилин на слабкому вогні. Соус за цей час трохи випарується і загусне. Після цього вимикаю плиту, кришку знімаю і даю так постояти ще 5 хвилин. Обов’язково потрібно зробити саме так. Соус за ці 5 хвилин ще загусне і дійде до ідеальної консистенції.
Готові котлетки викладаю на тарілку, поливаю залишками соусу і посипаю зеленню. Подаю з будь-яким гарніром, який хочеться. І особливо мені подобається в цих котлетах, що вони дуже смачні навіть холодні. Якщо вони, звичайно, залишаються. Але це буває рідко.
Ось такі рибні котлети я готую. Вони дійсно незвичайні і дуже соковиті. Їдять їх у мене завжди із задоволенням і апетитом.