Голубці по-грузинськи

Голубці

Голубці по-грузинськи або Долма, можуть стати головною стравою на вашому столі. Традиційно, вони готуються в листі винограду і подаються з соусом. Одне доповнення до рецепту – щоб листя при готуванні не розгорталося, можна замість кришки, накрити Долму плоскою тарілкою і навіть поставити на неї невеликий вантаж.

Продукти:

  • Листя винограду – 30 шт
  • Фарш готовий або м’якоть баранини – 800 гр
  • Цибуля ріпчаста – 2 шт
  • Рис – 150 гр
  • М’ята (можна замінити іншою зеленню) – 10 гр
  • Часник – 5 зубчиків
  • Сіль і спеції – за смаком
  • Олія для смаження – 40 гр
  • Сметана для соусу.

Як приготувати голубці:

Для приготування цієї страви нам знадобиться фарш. Якщо у вас є готовий фарш – добре. Але якщо немає, то можна купити м’ясо і зробити фарш самостійно. Зазвичай, для приготування Долми використовують баранину.

Можна припустити шматки м’яса через м’ясорубку, а можна дуже дрібно порізати ножем. Краще брати м’ясо з жирком, щоб страва вийшла соковитою. У невеликій каструльці відварюємо рис (після закипання води варимо всього 3 хвилини) і потім охолоджуємо його.

Далі змішуємо рис з нарізаним м’ясом, солимо і заправляємо спеціями. Можна додати петрушку і кінзу, зіру і перець). Сюди додаємо дрібно нарізану і трохи смажену на сковороді цибулю. Все ретельно перемішуємо.

Виноградне листя перед застосуванням заливаємо кип’ятком на 5 хвилин і потім дістаємо, сушимо і акуратно вирізаємо держак. На лист винограду викладаємо столову ложку фаршу і загортаємо в формі конверта.

Тепер готуємо соус. У ступці або мисці розтираємо часник, м’яту і сіль і змішуємо зі сметаною. Відставляємо в сторону.

На дно каструлі викладаємо кілька (штук 5-10) листочків винограду, (можна ті які порвалися) а на них викладаємо зафаршировані виноградні листи, швом в низ. Заливаємо бульйон або воду, так щоб вона повністю покривала долму і закриваємо кришкою. Як закипить, ставимо на самий повільний вогонь і тушкуємо приблизно 1 годину. Якщо вода буде сильно кипіти, то листи розгорнуться, з цього кипіння має бути ледве помітне. Якщо ви не нарізали м’ясо шматочками, а використали фарш, час приготування буде меншим (приблизно 40 хвилин)

Готові голубці по-грузинськи подаємо до столу разом з сметанно – часниковим соусом. Смачного!

Оцініть рецепт
Поділіться з друзями
Додати коментар