Натуральний, ніжний вершковий сир можна готувати у себе на кухні. Набагато дешевше ніж купувати в магазині і звичайно смачніше. Для цього не потрібно ніякого обладнання або сироварня. Тільки цей простий рецепт і звичайно два продукти з яких цей сир роблять.
Нам потрібно, як я і говорила два інгредієнта:
- 33-35% жирності вершки – 1 літр;
- Три з половиною ложки свіжовичавленого лимонного соку.
Наливаємо вершки в каструлю і ставимо на плиту. Їх треба розігріти, але ні в якому разі не доводити до кипіння. Доводимо їх до температури приблизно 70-80 градусів.
Вливаємо свіжовичавлений сік лимона. Можна звичайно замінювати його і лимонною кислотою, але не рекомендується. Розмішуємо і при постійному помішуванні прогріваємо їх протягом десяти-дванадцяти хвилин.
Знімаємо каструлю з плити. Даємо відстоятися хвилин 15. Вершки почнуть згортатися великими грудочками “пластівцями”. Якраз за цей час вони повністю згорнуться і відділяться від сироватки.
Тепер вистилаємо в друшляк або сито шматок чистої натуральної матерії або марлі (склавши її в 4 шари). Швидко проливаємо через неї вміст каструлі. Сироватка стече, залишиться щільна біла сирна маса.
Розміщуємо друшляк з сиром в каструлю, щоб стікала рідина або зав’язуємо у вузлик і підвішуємо над мискою. Нехай стікає до ранку.
Можна звичайно прискорити процес, злегка віджавши його через пару годин руками.
Усе. Готовий вершковий сир перекладаємо в будь-яку зручну баночку. Зберігаємо в холодильнику.
З цієї кількості вершків у вас повинно вийти трохи більше 400 грам Маскарпоне. Можна брати меншу кількість, готувати точно так само.
З сиру Маскарпоне виходить дуже смачний крем.