Соковитий яблучний пиріг і дуже вдале тісто для пирогів з будь-якою начинкою

Пироги

Таке тісто я називаю універсальним, воно ідеально підходить до самих різних начинок, завжди добре пропікається і піднімається, м’яке і пухнасте.

Для приготування вам будуть потрібні такі інгредієнти:

  • молоко холодне, 120 г;
  • борошно, 320 г;
  • масло вершкове, 90 г;
  • яйце, 1 шт;
  • дріжджі живі 10 г або сухі – 3 г;
  • цукор 60 г;
  • сіль дрібка, ванілін.

Для приготування начинки необхідно:

  • яблука, 1 кг;
  • цукор за смаком;
  • масло вершкове, 0.5 ст.л;
  • лимонний сік, 2 ст.л;
  • крохмаль кукурудзяний, 15 г + вода, 40 мл;
  • кориця на смак.

Процес приготування яблучного пирога

Вершкове масло ріжемо шматочками і змішуємо з просіяним борошном, перетворюємо в крихту.

У молоці розчиняємо дріжджі, насипаємо сіль, цукор, ванілін і солимо. Перемішуємо масу.

З’єднуємо обидві маси і вимішуємо м’яке і піддатливе тісто.

Укладаємо в пакет тісто і відправляємо в холодильник на 3 години, а краще на ніч.

Порада: тісто ви можете зробити і залишити в холодильнику до 2 доби, воно тоді виходить просто ідеальним.

Для начинки беріть кисло-солодкі сорти яблук. Прибираємо шкірку і ріжемо дрібними кубиками.

Змішуємо з цукром і корицею, лимонним соком і викладаємо на сковорідку в розтоплене вершкове масло. Тушкуємо 10 хвилин до м’якості і випаровуємо сік.

Крохмаль розмішуємо з водою і виливаємо в яблука, перемішуємо. Тушкуємо 2 хвилини і залишаємо остигати.

Форму змащуємо маслом або застеляємо пергаментом.

Тісто ділимо на 2 частини і розкачуємо в пласт за розміром з форми з бортиками.

Викладаємо у форму тісто, начинку і зверху накриваємо другою частиною тіста, також розкатаним в пласт. Защипуємо краї, зверху робимо проколи шпажкою або робимо надрізи гострим ножем.

Соковитий яблучний пиріг і дуже вдале тісто для пирогів з будь-якою начинкою

Змащуємо верх пирога збитим жовтком з молоком.

Соковитий яблучний пиріг і дуже вдале тісто для пирогів з будь-якою начинкою

Випікаємо 40 – 45 хвилин при 180 градусах.

Виймаємо пиріг з форми і даємо йому охолонути на решітці.

Пиріг виходить пухнастим, ніжним, з дуже ароматною начинкою, яка виходить як желе, якщо ви добре остудите пиріг перед подачею.

Оцініть рецепт
Поділіться з друзями
Додати коментар