Один із найсмачніших пирогів – це маковий, який можна приготувати за цим рецептом. М’яке та повітряне, здобне тісто у поєднанні з солодкою, маковою начинкою.
Для приготування вам потрібні такі інгредієнти:
- молоко, 125 мл;
- дріжджі свіжі, 12 г чи сухі, 4 г;
- цукор, 2 ст.л.;
- ванілін за смаком;
- сіль, дрібка;
- яйце та жовток по 1 шт;
- масло вершкове, 70 г;
- борошно, близько 320 г.
Для макової начинки необхідно:
- мак та цукор по 10 г;
- манна крупа, 0,5 ст.л;
- ванілін за смаком;
- молоко, 150 мл;
- вершкове масло, 40 г.
Для сиропу візьміть:
- цукор та вода по 50 г.
Діаметр форми 25-26 см
Процес приготування відривного пирога
Змішуємо дріжджі з теплим молоком, цукром та невеликою кількістю борошна. Залишаємо на 10 хвилин.
Розм’якшене вершкове масло змішуємо з яйцем і жовтком, сіллю та ваніліном, цукром та збиваємо міксером.
З’єднуємо опару та збиту масу.
Борошно просіюємо та всипаємо частинами, вимішуємо м’яке, не липке тісто.
Накриваємо та залишаємо в теплому місці на 1.5 години.
Мак перемелюємо, змішуємо з манною крупою, цукром і, якщо хочете, додавайте ванілін. Вливаємо молоко.
Варимо на невеликому вогні 15 хвилин та остуджуємо.
Тісто розкачуємо в пласт, викладаємо начинку по всій поверхні і скачуємо рулет.
Ріжемо порційними шматочками.
Форму змащуємо олією та викладаємо шматочки зрізом вгору у вигляді ромашки. Накриваємо та залишаємо на 1 годину. Змащуємо збитим яйцем.
Випікаємо при 190 градусах близько 30-35 хвилин.
Варимо сироп із цукру та води, остуджуємо. Гарячий пиріг змащуємо сиропом і даємо йому охолонути.
Ось такий повітряний, ароматний та ніжний порційний пиріг у вас виходить.