Простий заливний сметанний пиріг ми будемо готувати на основі з пісочного тіста. Добре остиглий, настояний пиріг дуже нагадує за смаком чізкейк.
Причому випічка проходить кілька стадій: гаряча начинка рідка, при охолодженні вона спочатку нагадує солодкий омлет. І тільки повне охолодження робить пиріг неймовірно смачним і ароматним. Процес приготування напрочуд простий і безтурботним.
Склад продуктів
- 1,5-2 склянки пшеничного борошна;
- 80 грам цукрового піску;
- одне свіже куряче яйце;
- 1,5 чайних ложки розпушувача;
- 150 грам вершкового масла (для форми діаметром 20 сантиметрів).
Для начинки
- 500 мілілітрів сметани (жирністю 20-25%);
- 100 грам цукрового піску;
- чотири курячих яйця;
- ванільний цукор;
- сік і цедра половини лимона.
Простий заливний сметанний пиріг: покроковий процес приготування
Відразу невелике пояснення за кількістю вершкового масла для основи: воно залежить від діаметра форми. Наприклад, для форми діаметром 22 сантиметри треба 160 грам масла, для форми діаметром 26 сантиметрів – вже 200 грам масла.
Починаємо приготування з основи для пирога. У глибоку миску викладаємо шматочки м’якого вершкового масла, додаємо до нього куряче яйце і цукровий пісок. Розтираємо все виделкою або силіконовою лопаткою, до однорідності.
Півтори склянки пшеничного борошна, просіюємо в окрему миску, змішуємо з розпушувачем.
Порада. Все борошно відразу всипати не потрібно: додамо його в міру необхідності.
Відправляємо борошно в миску з яйцем і маслом, замішуємо тісто лопаткою.
Викладаємо тісто на стіл, посипаний борошном, добре вимішуємо. Тісто має стати гладким і еластичним.
Перекладаємо тісто в пакет і відправляємо в морозильну камеру: на той час, поки будемо готувати начинку.
Робимо начинку: в глибокій мисці збиваємо курячі яйця з цукровим піском. Додаємо всі інші інгредієнти і перемішуємо міксером до однорідності.
Тісто дістаємо з морозильної камери, викладаємо його у форму і рівномірно розподіляємо по дну і боків. Дуже зручно робити це за допомогою столової ложки.
Порада. Рекомендую для змащування форми використовувати спеціальну антипригарною емульсію.
Виливаємо на пісочну основу начинку.
Відправляємо форму з пирогом в духовку, розігріту до 170 градусів, на 45-50 хвилин.
Залишаємо пиріг в вимкненому духовій шафі ще на 10 хвилин, а потім дістаємо. Охолоджуємо в формі до кімнатної температури: приблизно п’ять годин.
Простий заливний сметанний пиріг подаємо на стіл з чашкою ароматного вітамінного чаю.