Тертий пиріг – це один зі старих, класичних рецептів, який кожна господиня робить зі своєю улюбленою начинкою. Я роблю з яблуками і лимоном, деякі дуже люблять з персиками і абрикосовим варенням. Процес приготування дуже простий, зате результат завжди ідеальний.
Для приготування вам будуть потрібні такі інгредієнти:
- яйця, 2 шт;
- цукор, 80 г;
- масло вершкове, 150 г;
- сіль дрібка;
- молоко або вода, 50 мл;
- розпушувач, 1 ч.л.
Для приготування начинки необхідно:
- лимони і яблука по 2 – 3 шт;
- крохмаль кукурудзяний, 30 г;
- цукор, 170 г або на ваш смак.
Процес приготування тертого пирога
Продукти повинні бути холодними.
Борошно просіваємо і змішуємо з сіллю і цукром, ваніліном до смаку, шматочками холодного вершкового масла. Перетираємо руками в крихту.
Додаємо яйця і молоко, вимішуємо тісто. Якщо немає молока, можна додати холодну воду або сметану.
Порада: тісто довго не вимішують, інакше воно не буде смачним.
Ділимо на 2 частини і одну кладемо в пакеті в морозильну камеру.
Другу частину розподіляємо по пергаменту у формі. За бажанням, робіть бортики.
Відправляємо форму в холодильник.
Для начинки можна замінити лимони на будь-які інші цитрусові на ваш смак.
Натираємо цедру з лимонів, а саму білу шкірку зчищаємо.
Ріжемо лимон шматочками і видаляємо кісточки. Перебиваємо блендером.
Змішуємо цедру і пюре лимона, терті яблука і ставимо на плиту.
Всипаємо цукор і крохмаль, доводимо до кипіння і варимо хвилину до густоти, постійно перемішуючи.
Якщо лимони не соковитий, влийте трохи води, для краси – дрібку куркуми.
Натираємо трохи тіста на те, що в формі.
Викладаємо остиглу начинку на тісто, натираємо залишок тіста і випікаємо при 180 градусах близько 30 – 40 хвилин до рум’яності.
Начинку пробуйте на солодкість, щоб вона не була кислою. Щоб вона стала густішою, можна додати ще крохмалю, змішаного з водою.
Остуджуємо пиріг у формі, посипаємо цукровою пудрою і подаємо до столу.